OBJEKTI PROVEDBE - Obvezne DDD mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti provode se u građevinama, postrojenjima, prostorima, prostorijama, na uređajima i opremi osoba koje obavljaju gospodarske djelatnosti i u djelatnostima na području zdravstva, odgoja, obrazovanja, socijalne skrbi, ugostiteljstva, turizma, obrta i usluga, športa i rekreacije, objektima za javnu vodoopskrbu i uklanjanje otpadnih voda te deponijima za odlaganje komunalnog otpada, u djelatnosti javnog prometa, u i oko stambenih objekata, na javnim površinama i javnim objektima u gradovima i naseljima te drugim objektima od javnozdravstvene i komunalne važnosti.

OBVEZNICI PROVEDBE - Provođenje obveznih DDD mjera obvezna su osigurati trgovačka društva, ustanove i druge pravne te fizičke osobe koje obavljaju djelatnost osobnim radom i pojedinci vlasnici, posjednici ili nositelji upravljanja objektima sukladno:

- članku 11. stavku 1. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (Narodne novine br. 79/07, 113/08, 43/09, 22/14 - RUSRH, 130/17, 114/18, 47/20)

- članku 2. stavku 2. Pravilnika o načinu provedbe obveznih DDD mjera (Narodne novine br. 35/07, 76/12).

OVLAŠTENI IZVODITELJI - Obvezne DDD mjere u navedenim objektima provode zdravstvene ustanove i druge pravne osobe ako za obavljanje te djelatnosti imaju odobrenje ministra zdravstva sukladno Pravilniku o uvjetima kojima moraju udovoljavati pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti pučanstva (Narodne novine br. 35/07).

KAKO SE PROVODE DDD MJERE - Obvezne DDD mjere kao mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti provode se kao opće, posebne i sigurnosne (protuepidemijske) mjere.

NA OSNOVI ČEGA SE PROVODE DDD MJERE

Sukladno Pravilniku o načinu provedbe obveznih DDD mjera (Narodne novine br. 35/07, 76/12), obveznu dezinfekciju kao opću mjeru osim svakodnevne dezinfekcije, kao i obveznu dezinsekciju i deratizaciju kao opću mjeru, provode izvoditelji obveznih DDD mjera na osnovi:

  • narudžbenice ili ugovora sklopljenog s korisnikom obveznih DDD mjera (članak 30. stavak 2.)
  • Plana provedbe općih DDD mjera (članak 3. stavak 2. točka 3.).

Napomena: 
U praksi ponekad imamo pojavu tzv. Ugovora o poslovnoj suradnji između tvrtke koja nema potrebno odobrenje (licencu) za rad (npr. pravne osobe registrirane za čišćenje objekata) i tvrtke koja je usklađena s važećom zakonskom regulativom u Republici Hrvatskoj, tj. posjeduje odobrenje (licencu) za provedbu obveznih DDD mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti.

Naglašavamo da ovlaštena zdravstvena ustanova i druga pravna osoba ne smije provoditi DDD mjere kao mjere zaštite pučanstva od zaraznih bolesti u objektu korisnika mjere kao tzv. podizvođač već isključivo na temelju narudžbenice ili ugovora sklopljenog s korisnikom mjera s obzirom da se radi o mjerama zaštite pučanstva od zaraznih bolesti.

Također predmet poziva za nadmetanje (manje ili veće vrijednosti) mora biti isključivo "mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije" i ne smije biti povezan s drugim djelatnostima, npr. čišćenje.

 

Prihvatite kolačiće naše stranice i Uvjete korištenja

Saznajte više ...

Prihvaćam!

- Uvjeti korištenja

Korisnik prihvaća sve zakonima mu zadane odgovornosti i upoznaje se s Uredbom o zaštiti podataka.

Kako bi ova web stranica radila ispravno sa svim svojim funkcionalnostima te da bi mogli dalje raditi na unaprijeđenju stranice i poboljšanju korisničkog iskustva, potrebni su nam kolačići  (eng. cookies). Prema regulacijama Europske unije, od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web mjesta koje su podržane tom tehnologijom.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web mjesto sa servera sprema u vaš web preglednik računala ili mobitela (ovisno s kojim uređajem pristupate stranici), i to kada prvi puta posjetite tu web stranicu. Nakon prvog posjeta, svaki puta kada web preglednik zatraži identičnu stranicu sa servera, kolačići se s korisničkog računala šalju na server. Na taj način, server ima mogućnost identifikacije i praćenja web preglednika. Termin cookies koristimo za sve datoteke koje na prethodno opisani način prikupljaju podatke. Postoji nekoliko tipova kolačića:

Privremeni kolačići (sesije): automatski se uklanjaju s vašeg računala kada zatvorite web preglednik. Pomoću njih web mjesta pohranjuju privremene podatke (npr. stavke u košarici za kupnju)

Stalni kolačići: ostaju spremljeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke - najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računalu tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok.

Kolačići prve strane: dolaze s web mjesta kojeg gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću nijh web mjesta pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

Kolačići treće strane: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri), što otvara mogućnost za praćenje korisničke povijesti pregledavanja. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih preglednika omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na vašem računalu. Postavke mogu se kontrolirati i mijenjati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web stranice.

Koristi li huddd.hr kolačiće i zašto?

Da, s glavnim ciljem da naše web stranice omoguće što bolje korisničko iskustvo. Izuzev toga, koristimo ih još za:

Za praćenje statistika posjećenosti: kolačići skupljaju informacije o interakcijama posjetitelja na našim web stranicama. Koriste se za pohranu i ostalih podataka vezanih uz korisničku aktivnost.

Za normalno funkcioniranje web programa: kolačići služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti web mjesta koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.