1. Ne odlažite kućni i ostali organski otpad u vrećicama na javnim površinama nego isključivo u kantama ili kontejnerima kako bi onemogućili pristup i hranjenje štetnih glodavaca!

  2. Građevinski i svaki drugi slični otpad odlažite na za to predviđenim mjestima za deponiranje takve vrste otpada!

  3. Ne ostavljajte hranu za kućne ljubimce i domaće životinje u vrtovima te niti na drugim javnim površinama!

  4. Temelji objekata u kojima živite i radite moraju biti građevinski pravilno i kvalitetno izrađeni!

  5. Zatvarajte sve ulazne otvore dovodnih i odvodnih instalacija u vašim objektima!

  6. Sva ulazna vrata trebaju tijesno prijanjati uz dovratnike (štokove) kako ne bi bilo suvišnih pukotina kroz koje se mogu provlačiti štetni glodavaci!

  7. Ugradite zaštitne mreže na prozore, odzračnike i ostale otvore na objektu te ispravne sifone i prepreke u kanalizacijskom sustavu!

  8. Onemogućite kapanje vode iz žljebova te drugih vrsta cijevi i sprječite zadržavanje vode u lokvama!

  9. Ako skladištite hranu činite to na način da onemogućite pristup štetnim glodavcima te povremeno kontrolirajte i preslagujte uskladištenu hranu!

  10. Štakori i miševi obožavaju grmlje i puzajuće biljke oko objekata u kojima živite i radite pa je nužno potrebno da kontinuirano održavate urednim Vaše vrtove te sve javne površine!

 

Naputak za čišćenje (dekontaminaciju) i dezinfekciju objekata nakon pojave štetnih glodavaca

Što bi trebale napraviti jedinice lokalne samouprave?


U potrazi za hranom štakor tijekom noći prijeđe do 2 km ne razmišljajući što je privatno vlasništvo (stambeni objekt, dvorište, obiteljska kuća itd.), a što je vlasništvo države, županije ili jedinice lokalne samouprave.


Prikupljanje i elektronska obrada podataka (gdje god je to moguće) o infestiranim i deratiziranim površinama, prostorima i objektima osigurava usklađenost provedenih mjera i stvarnih potreba te daje najbolje učinke za uložena financijska sredstva.

 

Za zbornik radova DDD Trajne edukacije „Cjelovito (integrirano) suzbijanje štetnih glodavaca i mjere zaštite od ptica“, KORUNIĆ d.o.o. Zagreb, 2013., str 23., karikaturu je izradio Joško Marušić, hrvatski autor animiranih filmova, karikaturist, sveučilišni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

 

DERATIZACIJA - NADLEŽNOST (TKO - ZAŠTO - GDJE?)

Prihvatite kolačiće naše stranice i Uvjete korištenja

Saznajte više ...

Prihvaćam!

- Uvjeti korištenja

Korisnik prihvaća sve zakonima mu zadane odgovornosti i upoznaje se s Uredbom o zaštiti podataka.

Kako bi ova web stranica radila ispravno sa svim svojim funkcionalnostima te da bi mogli dalje raditi na unaprijeđenju stranice i poboljšanju korisničkog iskustva, potrebni su nam kolačići  (eng. cookies). Prema regulacijama Europske unije, od 25.03.2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. To znači da korištenjem ove web stranice pristajete na uporabu tih datoteka. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web mjesta koje su podržane tom tehnologijom.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web mjesto sa servera sprema u vaš web preglednik računala ili mobitela (ovisno s kojim uređajem pristupate stranici), i to kada prvi puta posjetite tu web stranicu. Nakon prvog posjeta, svaki puta kada web preglednik zatraži identičnu stranicu sa servera, kolačići se s korisničkog računala šalju na server. Na taj način, server ima mogućnost identifikacije i praćenja web preglednika. Termin cookies koristimo za sve datoteke koje na prethodno opisani način prikupljaju podatke. Postoji nekoliko tipova kolačića:

Privremeni kolačići (sesije): automatski se uklanjaju s vašeg računala kada zatvorite web preglednik. Pomoću njih web mjesta pohranjuju privremene podatke (npr. stavke u košarici za kupnju)

Stalni kolačići: ostaju spremljeni na vašem računalu i nakon zatvaranja web preglednika. Pomoću njih web stranice pohranjuju podatke - najčešće je riječ o vašim postavkama kod korištenja stranice. Stalni kolačići će ostati na vašem računalu tako dugo dok ih ručno ne uklonite ili dok im ne istekne rok.

Kolačići prve strane: dolaze s web mjesta kojeg gledate, a to su privremeni ili stalni. Pomoću nijh web mjesta pohranjuju podatke kao što su ime i lozinka, s ciljem da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta.

Kolačići treće strane: pripadaju različitim domenama od onog prikazanog u adresnoj traci. Web stranice mogu sadržavati sadržaj iz drugih područja (kao što su banneri), što otvara mogućnost za praćenje korisničke povijesti pregledavanja. Mogućnosti podešavanja privatnosti u većini modernih preglednika omogućuju blokiranje kolačića treće strane.

Kako onemogućiti kolačiće?

Isključivanjem kolačića odlučujete hoćete li dopustiti njihovo pohranjivanje na vašem računalu. Postavke mogu se kontrolirati i mijenjati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti pojedine funkcionalnosti web stranice.

Koristi li huddd.hr kolačiće i zašto?

Da, s glavnim ciljem da naše web stranice omoguće što bolje korisničko iskustvo. Izuzev toga, koristimo ih još za:

Za praćenje statistika posjećenosti: kolačići skupljaju informacije o interakcijama posjetitelja na našim web stranicama. Koriste se za pohranu i ostalih podataka vezanih uz korisničku aktivnost.

Za normalno funkcioniranje web programa: kolačići služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti web mjesta koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju.